Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Y. Hollevoet.
Titel:d'Hooghe Noene van midden Bronstijd tot volle Middeleeuwen. Archeologisch onderzoek in een verkaveling langs de Zandstraat te Varsenare (gem. Jabbeke, prov. West-Vlaanderen).
Volume:Archeologie in Vlaanderen VI
Jaar van uitgave:2002
Uitgever:IAP
Korte inhoud:De jongste jaren zijn op verschillende plaatsen in de grenszone van Polders en Zandstreek tussen Oudenburg en Brugge vroegmiddeleeuwse nederzettingscontexten onderzocht. Aanvankelijk concentreerde het onderzoek zich in de westelijke helft van het gebied met vooral sites te Roksem en Zerkegem. In 1995 verplaatste het zich grotendeels in de richting van Brugge met de opgraving van nieuwe vindplaatsen te Varsenare en Sint-Andries. Daarnaast waren in 1992, bij het onderzoek van bewoningsresten uit de volle Middeleeuwen langs de Meersbeekstraat in de Jabbeekse deelgemeente Snellegem, ook sporen van een kleine vroegmiddeleeuwse bewoning aan het licht gekomen. De site van Varsenare d'Hooghe Noene werd aangesneden bij infrastructuurwerken voor de inplanting van een residentiële verkaveling langs de Zandstraat, in april 1995. Bij de opgraving van een deel van toekomstige verkaveling kwamen niet alleen resten van middeleeuwse bewoning aan het licht, maar ook structuren uit de metaaltijden en een aantal Romeinse sporen. Vooral de vroegmiddeleeuwse sporen komen hier aan bod. Ze laten toe het beeld, verkregen door het onderzoek in het Oudenburgse, aan te vullen en nuanceren.
Bron:Archeologie in Vlaanderen VI, pp. 161-189, Zellik, 2002.
ISSN: 0778 2837
Bestand:http://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/AIVT/6/AIVT006-003.pdf ( 24.69MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie