Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Demiddele, H., Ervynck, A..
Titel:Diatomeeën als ecologische indicatoren in de Vlaamse archeologie : Romeins en middeleeuws Oudenburg (prov. West-Vlaanderen)
Volume:Archeologie in Vlaanderen III
Jaar van uitgave:1994
Uitgever:IAP
Korte inhoud:Door de studie van bepaalde vondstcategorieën van organisch materiaal uit archeologische contexten is het deels mogelijk landschap en vegetatie rond vroegere menselijke woonplaatsen te reconstrueren. Dergelijke ecologische reconstructies zijn met name interessant voor sites die een lange bewoning gekend hebben maar die in een duidelijk veranderende omgeving gelegen zijn. Oudenburg in de provincie West-Vlaanderen is daar een voorbeeld van. Het dorp bevindt zich geografisch op de overgang van de kustvlakte en de zandstreek, wat naast een hellingsgradiënt ook een overgang van klei- naar zandbodem inhoudt. Vooral de kustvlakte kende in de loop van de laatste millennia grote landschapswijzigingen onder invloed van de wisselende inwerking van de zee, traditioneel beschreven in een model van transgressie- en regressiefasen. Deze fenomenen worden steeds beter beschreven door recent geologisch onderzoek, wat een kader biedt voor huidige ecologische reconstructies.
Bron:Demiddele H. & Ervynck A. 1994, "Diatomeeën als ecologische indicatoren in de Vlaamse archeologie : Romeins en middeleeuws Oudenburg (prov. West-Vlaanderen)", in: Archeologie in Vlaanderen III, Zellik, 217-231.
ISSN:0778 2837
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/AIVT/3/AIVT003-006.pdf ( 12.53MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie