Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Paul Van den Bremt.
Titel:Een interessante plantenlijst uit 1791 van de Engelse tuinen van kasteel Hex (Heers, Heks, prov. Limburg): een historisch-botanische en cultuurhistorische analyse
Volume:Relicta, Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 5
Jaar van uitgave:2009
Uitgever:VIOE
Korte inhoud:Heks, een deelgemeente van Heers, ligt in het heuvelige landschap van Limburgs Haspengouw. Op het einde van de 18de eeuw maakte de prins-bisschop van Luik, François- Charles de Velbruck (1719-1784) van dit rustige landbouwdorp een kasteeldorp. Nog voor hij in 1772 tot prins-bisschop werd verkozen, had hij in deze gemeente al een herenkwartier en een hoeve als privébezit verworven. Geleidelijk en vooral sinds hij prins-bisschop was geworden, liet hij zijn privébezit dat hij gebruikte als jachtgoed uitgroeien tot een heus landgoed dat een kasteel en tuinen omvatte. Het kasteeldomein Hex werd een feit. De Velbruck was, zoals veel groten van zijn tijd, erg geïnteresseerd in tuinen en planten. Behalve de klassieke parterretuinen in Franse stijl liet hij ook een begin maken met de aanleg van een jardin anglais, nl. een tuin die geen regelmatige of geometrische stijl had zoals de tuinen in Franse stijl. Hij liet hiervoor uit alle windstreken zaden en planten overkomen en stuurde zijn tuiniers naar het buitenland (Holland, Engeland, Frankrijk) om er zich te bekwamen.
Bron:Van den Bremt P. 2009: "Een interessante plantenlijst uit 1791 van de Engelse tuinen van kasteel Hex (Heers, Heks, prov. Limburg): een historisch-botanische en cultuurhistorische analyse", in: Relicta, Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, pp.143-287, Brussel.
ISSN:1783-6425
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/236
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/5/RELT005-002.pdf ( 6.64MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie