Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Jan Moens, Sigrid Klinkenborg, Wouter De Maeyer, Cateline Clement & Bart Cherretté.
Titel:Afval van schoenlappers/oud-schoenmakers en versleten schoeisel uit Ninove (prov. Oost-Vlaanderen)
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 7
Jaar van uitgave:2011
Uitgever:VIOE
Korte inhoud:De klemtoon van deze bijdrage ligt op de studie van een hoeveelheid leerresten aangetroffen op de Ninoofse Graanmarkt naar aanleiding van grootschalige infrastructuurwerken in 2009. Ninove is gelegen in het zuidoosten van de provincie Oost-Vlaanderen in de Dendervallei. De Graanmarkt zelf situeert zich op de westelijke flank van de vallei en wordt omsloten door een historische Denderarm in het zuiden en een bijriviertje van de Dender, de thans overwelfde Beverbeek, in het noorden en het oosten. Enkel de westelijke helft van de markt valt samen met de historische Graanmarkt. Het oostelijke deel van het huidige marktplein vormde in de middeleeuwen de Varkensmarkt. Een groot deel van de Graanmarkt werd ingenomen door de graanhal waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1334. Hoewel in de graanhal in hoofdzaak graan werd gestockeerd en laken verhandeld, waren dit niet de enige activiteiten die er plaatsvonden. Vanaf 1367 werd er ook recht gesproken en in de 18de en 19de eeuw gebruikten soldaten haar als verblijfplaats en fungeerde ze als opslagruimte voor hooi en stro. Tegen het midden van de 19de eeuw zou de graanhal volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn.
Het onderzoek leverde in totaal 10 kuilen op waarin leervondsten voorkwamen. In totaal gaat het bij deze collectie om 840 fragmenten leer. De verschillende leercontexten reiken wat dateringsgegevens betreft slechts in beperkte mate informatie aan. De twee grootste contexten kunnen op basis van technische en morfologische gegevens van de hierin aangetroffen schoenresten slechts breed gedateerd worden in de late 14de - 15de eeuw. Het specifieke afval in beide kuilen wijst op de activiteiten van schoenlappers/oud-schoenmakers. Meer specifiek gaat het hierbij om het afval dat ontstond tijdens het lappen of repareren van versleten schoenen waarmee de klanten naar de markt kwamen en/of de leerresten van het oud-schoenmaken op de markt. Het afval dat hierbij ontstond werd in een kuil op de markt zelf gedumpt. De leerresten uit de reeks kuilen op de Graanmarkt moeten eerder geïnterpreteerd worden als de restanten van weggegooid, versleten schoeisel dat voornamelijk in de 17de en 18de eeuw moet gedateerd worden.
Bron:Moens J., Klinkenborg S., De Maeyer W., Clement C. & Cherretté B. 2011: 'Afval van schoenlappers/oud-schoenmakers en versleten schoeisel uit Ninove (prov. Oost-Vlaanderen)', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 7, pp. 101-120, Brussel.
ISSN 1783-6425
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/251
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/7/RELT007-004.pdf ( 1.96MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie