Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Luk Beeckmans & Jasmine Cryns.
Titel:Een depotvondst met 18de-eeuwse munten uit Zoersel (prov. Antwerpen)
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 7
Jaar van uitgave:2011
Uitgever:VIOE
Korte inhoud:In dit artikel wordt een muntensemble uit Zoersel onderzocht, aangetroffen als strooivondst tijdens nivelleringswerken op een hoeve waarvan de huidige erfindeling dateert uit 1954 of vroeger. In de omgeving van de vondst zijn eveneens funderingen van een boerderij aangetroffen waarvan het ontstaan vermoedelijk teruggaat tot vóór 1777.
Het depot, met een sluitmunt uit 1793, bevat een klassieke trits aan zilvermunten, geslagen in de Zuidelijke Nederlanden, Frankrijk en Oostenrijk. Daarbij duiken eveneens een paar zilverstukken op uit de Republiek van de Verenigde Nederlanden. Omgezet in rekenmunt vertegenwoordigt het depot een waarde van ongeveer 110 gulden of 2200 stuiver. Het depot vormt een element binnen een grote schatvondsthorizon die zich over onze gewesten uitstrekt tijdens het laatste decennium van de 18de eeuw.
Bron:Beeckmans L. & Cryns J. 2011: 'Een depotvondst met 18de-eeuwse munten uit Zoersel (prov. Antwerpen)', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 7, pp. 135-144, Brussel.
ISSN 1783-6425
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/253
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/7/RELT007-006.pdf ( 677.73KB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie