Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:David Gregory, Poul Jensen, Kristiane Strætkvern, Tom Lenaerts & Marnix Pieters.
Titel:A preliminary assessment of the state of preservation of the wreck of the Belgica
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 7
Jaar van uitgave:2011
Uitgever:VIOE
Korte inhoud:De Belgica, in Noorwegen gebouwd in 1884, heeft in de loop van haar leven verschillende functies gehad, zoals walvisvaarder, schip voor wetenschappelijke expedities, vrachtschip en munitieopslagplaats. Het meest bekend is ze uiteraard als het schip waarmee Adrien de Gerlache de eerste puur wetenschappelijke expeditie naar Antarctica uitvoerde in 1897-1899 en voor verschillende andere Arctische expedities tussen 1905 en 1909. Het schip zonk uiteindelijk in Noorwegen tijdens WO II en werd in 1990 herontdekt door sportduikers uit Harstad.
In het kader van een voorstel om het schip (of delen ervan) te bergen werd een voorafgaandelijk stabiliteitsonderzoek van het wrak uitgevoerd. Dit gebeurde om een beter inzicht te verwerven in de bewaringstoestand van het hout van de romp en om te zien of er actieve degradatie plaatsvond door houtborende organismen, zoals paalwormen en paalpissebedden. Daarnaast werden ook beperkte chemische analyses op het hout uitgevoerd als voorbereiding op een mogelijk conservatieprogramma. Dit onderzoek werd ook opgezet als een experiment. De methode die werd ontwikkeld in het Laboratorium voor Conservatie van de Deense nationale musea werd met succes toegepast op een volledig en groot houten scheepswrak in zee.
Bron:Gregory D., Jensen P., Strætkvern K., Lenaerts T. & Pieters M. 2011: 'A preliminary assessment of the state of preservation of the wreck of the Belgica', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 7, pp. 145-162, Brussel.
ISSN 1783-6425
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/254
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/7/RELT007-007.pdf ( 1.23MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie