Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Fran Stroobants.
Titel:Coins and coin use at the late Roman village of Neerharen-Rekem
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 10
Jaar van uitgave:2013
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Dit onderzoek kadert binnen het project ‘Munt en muntgebruik in Noord-Europa: van de Laat-Romeinse tijd naar het begin van de vroege middeleeuwen’, dat in september 2011 in het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België van start ging. Dit project concentreert zich op de overgang van de laat-Romeinse tijd naar de vroege middeleeuwen in onze gewesten, toen de sterk gemonetariseerde 4de eeuw schijnbaar overging in een 5de- en 6de-eeuwse maatschappij met een monetaire circulatie van uitsluitend hoogwaardige goudmunten. De eerste site die binnen dit project aan een analyse onderworpen werd, was de Germaanse nederzetting in Neerharen-Rekem, gelegen op een oude Maasoever. Vanaf de tweede helft van de 4de eeuw tot de eerste helft van de 5de eeuw, werd deze site ingenomen door een Germaanse dorpsnederzetting. De muntvondsten van Neerharen-Rekem zijn niet enkel uitzonderlijk door de enorme piek in aantallen op het einde van de 4de eeuw, maar ook door hun sterk geconcentreerde locatie op de site. Uit het onderzoek bleek dat de bronsmunten waarschijnlijk via de stedelijke en militaire structuren in de regio als betaalmiddel voor handel of soldij in Neerharen-Rekem terechtkwamen. Daar werd een groot deel van het geld door de inwoners van het Germaanse dorp gespaard, om eventueel in latere commerciële transacties opnieuw gebruikt te worden. Dit wijst erop dat ook een rurale nederzetting diep in de laat-Romeinse tijd nog steeds aan het Romeinse economische en monetaire systeem deelnam. Uitgaande van de datering van de muntvondsten, was dergelijk muntgebruik mogelijk nog gangbaar tot in de eerste helft van de 5de eeuw.
Bron:Stroobants F. 2013: 'Coins and coin use at the late Roman village of Neerharen-Rekem', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 10, pp. 71-128, Brussel, 2013.
ISSN 1783 6425
Bestand:http://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/10/RELT010-002.pdf ( 2.24MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie