Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Marjan Buyle & Anna Bergmans.
Titel:'Internationale stijl' in Mechelen. Ontdekking, conservatie en onderzoek van de muurschilderingen van rond 1400 in de toren van de Sint-Janskerk
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 10
Jaar van uitgave:2013
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:In het najaar van 2008 werden in de toren van de Sint-Janskerk te Mechelen muurschilderingen ontdekt. Al snel bleek het belang van de vondst, en ook het grote potentieel tot onderzoek. De schilderingen zaten nog quasi volledig onder een dik kalklagenpakket en waren nooit gerestaureerd. Dat bood mogelijkheden tot ‘zuivere’ analyses van de gebruikte materialen, niet gecontamineerd door later toegevoegde producten. Dat deze vondst van middeleeuwse muurschilderingen uniek is, hoeft weinig betoog. Het aantal goed bewaarde muurschilderingen van rond 1400 is bijzonder klein. Ook het feit dat deze schilderingen nooit eerder gerestaureerd of overschilderd werden, is een pluspunt. Hun relatieve volledigheid en schilderkunstige kwaliteit zijn onweerlegbaar. Zowel de stilistische als de kostuumhistorische kenmerken behoren tot de internationale stijl van rond 1400. Christoffel en Joris van de Sint-Janskerk voegen een mooie pagina toe aan de monumentale schilderkunst van de Lage Landen rond 1400 en vullen de beter gekende en bestudeerde paneelschilderkunst en miniatuurkunst van die periode aan.
Bron:Buyle M. & Bergmans A. 2013: '‘Internationale stijl’ in Mechelen. Ontdekking, conservatie en onderzoek van de muurschilderingen van rond 1400 in de toren van de Sint-Janskerk', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 10, pp. 129-208, Brussel, 2013.
ISSN 1783 6425
Bestand:http://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/10/RELT010-003.pdf ( 5.79MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie