Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Vincent Debonne.
Titel:Nieuwe inzichten in de bouwgeschiedenis van de Sint-Janskerk in Mechelen
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 10
Jaar van uitgave:2013
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Frappant in het onderzoek van de laatgotische Sint-Janskerk is de tegenspraak of toch de ruime chronologische marge tussen data uit geschreven bronnen en dateringen afgeleid uit bouw- en architectuurhistorische observaties. De belangrijkste conclusie met betrekking tot de bouwgeschiedenis is de aanwezigheid van bouwfasen ouder dan de tweede helft van de 15de eeuw, de algemeen aangenomen datering van de Sint-Janskerk op basis van geschreven bronnen. Het koor bevat wellicht een kern uit het midden van de 14de eeuw, terwijl de westtoren omstreeks 1400 werd gebouwd. Het schip en het transept zijn samen met de lichtbeuk en de zuidelijke annex van het koor de jongste delen van de laatgotische kerk. Hun datering blijft in afwachting van nader onderzoek echter onzeker. Hoe de Sint-Janskerk er precies uitzag op het moment van de plechtige inwijding in 1483 moet dus nog worden uitgemaakt.
Bron:Debonne V. 2013:'Nieuwe inzichten in de bouwgeschiedenis van de Sint-Janskerk in Mechelen', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 10, pp. 229-238, Brussel, 2013.
ISSN 1783 6425
Bestand:http://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/10/RELT010-005.pdf ( 937.79KB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie