Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Marc Mees & Gilbert Huybens.
Titel:Nederlandse klanken in Parijs anno 1600. Een Nederlandstalig liedfragment op een façon-de-veniseglas gevonden onder de Cour Napoléon van het Louvre
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 10
Jaar van uitgave:2013
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Tijdens de archeologische opgravingen onder de Cour Napoléon van het Louvre in de periode 1984-1985, werden er zoals te verwachten in het hartje van een grootstad als Parijs heel wat vondsten gedaan die een boeiend licht werpen op de 2000-jarige geschiedenis van de Franse hoofdstad. Verrassend voor een groot publiek was ook dat op de plaats van het prestigieuze Louvre met zijn indrukwekkende voorhof de resten van een hele stadswijk zijn gevonden. Uit de duizenden glasscherven, het merendeel fragmenten van laatmiddeleeuws en 16de-18de-eeuws drinkgerei, zijn meer dan 10.000 glazen gereconstrueerd. Tussen al deze glazen is er echter één buitenbeentje, een coupe die typologisch afwijkt van de andere glasvondsten maar die ook qua kleur en vooral decoratie in het oog springt door de versiering en de inscriptie in diamantlijngravure. Het is dit glas dat in deze bijdrage onderzocht werd. De ontdekking van deze cuppa bleek een interessante vondst. Het was verrassend in hartje Parijs een façon-de-veniseglas met Nederlands opschrift in diamant- of lijngravure aan te treffen. Het bleek dat de graveur dit opschrift ontleend heeft aan een Nederlands lied uit de tweede helft van de 16de eeuw. Uit de diverse verwijzingen naar zowel het lied als het refrein voor wijsaanduidingen en het voorkomen op dit glas, blijkt het lied in het laatste kwart van de 16de en in het begin van de 17de eeuw een zekere populariteit gekend te hebben. De toeschrijving van het glas zelf aan een glasmanufactuur is op dit moment nog niet te bepalen, maar diverse karakteristieken wijzen duidelijk in de richting van een Nederlands productiecentrum.
Bron:Mees M. & Huybens G. 2013: 'Nederlandse klanken in Parijs anno 1600. Een Nederlandstalig liedfragment op een façon-de-veniseglas gevonden onder de Cour Napoléon van het Louvre', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 10, pp. 239-274, Brussel, 2013.
ISSN 1783 6425
Bestand:http://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/10/RELT010-006.pdf ( 5.09MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie