Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Brian Dix, Geert Vynckier, Tim Bellens, Herman Van den Bossche & Ria Fabri.
Titel:Garden Archaeology in Flanders. Developing a new archaeological discipline in Flanders at the Neue Garten in the Landcommandery Alden Biesen (Bilzen) and the garden of the Plantin-Moretus Museum at Antwerp
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 10
Jaar van uitgave:2013
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Tuinarcheologie is niet hetzelfde als archeologie in tuinen. Deze laatste onderzoekt door middel van opgravingen objecten en hun contexten in tuinen. Tuinarcheologie daarentegen probeert bewijs te vinden voor tuinaanleg en de bijbehorende resten, nl. bouwkundige constructies zowel als biologisch materiaal. Hoewel tuinarcheologie in Europa al twee decennia succesvol toegepast wordt, is ze in Vlaanderen pas recent geïntroduceerd met twee opgravingen van grote historische tuinen. Het ene project probeerde de aard en de indeling van de 18de-eeuwse tuinpaden in de Neue Garten (1786) van de Landcommanderij Alden Biesen te bepalen ter voorbereiding van een restauratiecampagne. Het andere zocht naar sporen van de vroeg-17de-eeuwse tuin in de binnenhof van het Plantin-Moretusmuseum als onderdeel van een studie naar een in situ-tuinreconstructie. Beide opgravingen gaven de kans substantiële en nuttige expertise te vergaren in het erg gespecialiseerde en multidisciplinaire onderzoeksveld van de tuinarcheologie en toonden aan dat het veel meer is dan een instrument voor reconstructie.
Bron:Dix B., Vynckier G., Bellens T., Van den Bossche H. & Fabri R. 2013: 'Garden Archaeology in Flanders. Developing a new archaeological discipline in Flanders at the Neue Garten in the Landcommandery Alden Biesen (Bilzen) and the garden of the Plantin-Moretus Museum at Antwerp', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 10, pp. 275-344, Brussel, 2013.
ISSN 1783 6425
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/10/RELT010-007.pdf ( 9.2MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie