Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:De Smaele B., Imbo Y., Baert R., Krug C..
Titel:Geofysisch onderzoek binnen het 'Nieuwerck' van de kathedraal van Antwerpen (Antwerpen, provincie Antwerpen)
Volume:Geofysisch onderzoek binnen het ‘Nieuwerck’ van de kathedraal van Antwerpen (Antwerpen, provincie Antwerpen)
Jaar van uitgave:2013
Uitgever:Archeo
Korte inhoud:Van 11 tot en met 15 februari 2013 werd door ADEDE bvba in de tuin van het ‘Nieuwerck’ te Antwerpen een non-destructieve geofysische prospectie uitgevoerd. Deze tuin bevindt zich ten oosten van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, tussen de Groenplaats, de Melkmarkt en de Lijnwaadmarkt. De totale toegankelijke oppervlakte van het onderzoeksterrein (i. e. vrij van vegetatie) bedroeg 415m². Ondanks een verstoorde (puin)bodem en het versnipperde onderzoeksgebied (bomen, struiken en een vijver) was de inzet van geofysische detectiemethoden zinvol. De grondradar met 200MHz antenne leverde daarbij wel betere resultaten op dan de conductiviteits- en de magnetische susceptibiliteitmetingen met behulp van de EM31-MK2. Binnen het dossier van het ‘Nieuwerck’ hebben de gekozen geofysische methodes aangetoond dat er een groot aantal structuren in de bodem kunnen geregistreerd worden, ook al is er een hoge graad van verstoring (door heterogene grond met puin). Na uitvoering van de detectie en terugkoppeling met bestaande boorgegevens konden met zekerheid drie en waarschijnlijk twaalf structuren herkend worden, alsook werd er een beeld gevormd van hoe de opbouw van de opvulling van het ‘Nieuwerck’ in elkaar zit. Door de dikte van de opvulling konden dieperliggende structuren niet vastgesteld worden.
Bron:De Smaele B., Imbo Y., Baert R. & Krug C. 2013: Geofysisch onderzoek binnen het ‘Nieuwerck’ van de kathedraal van Antwerpen (Antwerpen, provincie Antwerpen). Archeo rapport 35, Antwerpen, ADEDE, 31 pp.
ISSN 2033-6810
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/STUA/30/STUA030-001.pdf ( 2.76MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Geen exemplaar aanwezig in catalogus VIOE-bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie