Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Maarten Van Dijck & Nathalie Daems.
Titel:De scheepsbouwer Panesi. Een geschiedenis van de Oostendse werven en vissersschepen
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 12
Jaar van uitgave:2015
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:In 2006 maakte de familie Panesi het bedrijfsarchief en de scheepsplannen in hun bezit over aan het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke (navigo). Hoewel de scheepswerf vandaag niet meer bestaat, is Panesi nog prominent aanwezig in de stad. De laatste Oostendse IJslandvaarder O.129 Amandine, die als museumschip aan de Vindictivelaan ligt, is op de Panesiwerf gebouwd. Het gebeurt slechts zelden dat een scheepswerfarchief wordt bewaard. Bij de meeste sluitingen van scheepswerven, zowel aan de kust als in het binnenland, gingen de archieven verloren. De bewaring van dit archief was voor het agentschap Onroerend Erfgoed een uitgelezen kans om te graven in de geschiedenis van de scheepswerf Panesi en, breder, de geschiedenis van de scheepsbouw en het visserijbedrijf in Oostende en aan de kust in de 19de en 20ste eeuw.
Bron:Van Dijck M. & Daems N. 2015: 'De scheepsbouwer Panesi. Een geschiedenis van de Oostendse werven en vissersschepen', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 12, pp. 283-322, Brussel, 2015.
ISSN 1783 6425
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/12/RELT012-007.pdf ( 4.75MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Ja

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie