Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Laura May.
Titel:Het industrieel erfgoed van Belgische seinhuizen: een typologische aanzet aan de hand van de lijnen 50 en 50A van Brussel naar Oostende
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 12
Jaar van uitgave:2015
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:In Vlaanderen zijn er tot nu toe vijf seinhuizen beschermd als monument. Door de automatisering van het spoorwegbedrijf zijn deze gebouwtjes vaak tot afbraak gedoemd. Over het architecturale aspect van Belgische seinhuizen zijn tot op heden geen uitgebreide studies gevoerd. Lange tijd is er weinig aandacht geweest voor dit spoorwegpatrimonium. Opmerkelijk, zeker gezien de rijke spoorweggeschiedenis van België, dat als eerste land van het Europese continent een spoorwegnetwerk uitbouwde. In dit onderzoek werd getracht om op basis van de spoorweglijnen 50 en 50A (Brussel-Noord – Oostende) een eerste typologische aanzet van Belgische seinhuizen op te stellen. Ook werd er bekeken hoe men zou kunnen omgaan met de buiten dienst gestelde seinhuizen. Het documenteren van deze gebouwen is hierbij een eerste noodzakelijke stap.
Bron:May L. 2015: 'Het industrieel erfgoed van Belgische seinhuizen: een typologische aanzet aan de hand van de lijnen 50 en 50A van Brussel naar Oostende', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 12, pp. 323-350, Brussel, 2015.
ISSN 1783 6425
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/12/RELT012-008.pdf ( 2.24MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Ja

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie