Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Haesendonck, Dries; Descamps, Filip.
Titel:Ontwikkelen van een energieprestatie-certificaat voor beschermde woningen
Volume:Ontwikkelen van een energieprestatie-certificaat voor beschermde woningen
Jaar van uitgave:2022
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Ons gebouwenpatrimonium behoort tot de grootste, oudste en meest energieverslindende van Europa. De Vlaamse Regering heeft de ambitie om over dertig jaar alle woningen over een energielabel A te laten beschikken. Een gedeelte van deze gebouwen bezit erfgoedwaarde of is beschermd als monument. Standaardoplossingen voor energiebesparing zij niet altijd toe te passen met respect voor de erfgoedwaarden van deze gebouwen. Daarom schreef het agentschap Onroerend erfgoed in 2019 een bestek uit voor het “Ontwikkelen van een energieprestatiecertificaat voor beschermde woningen”. Het onderzoek toont aan dat het ontwikkelen van een gestandaardiseerd EPC voor erfgoed mogelijk is, brengt de belangrijkste parameters in kaart, geeft een vereenvoudigde set van erfgoedvriendelijke energiezuinige aanbevelingen en reikt twee werkbare oplossingen aan voor het definiëren van een energiedoelstelling voor de beschermde woningen. De volledige studie werd getoetst aan de hand van 10 representatieve cases Daartegenover staat de conclusie dat de kosten en inspanningen voor de verdere ontwikkeling van het EPC voor erfgoed, niet in verhouding zijn tot de beperkte doelgroep (eigenaars van beschermd erfgoed). Er werd dan ook beslist om het EPC voor erfgoed niet verder te ontwikkelen maar een eenvoudiger instrument te ontwikkelen: het erfgoedenergie-advies. Dit instrument zal in de loop van de tweede helft van 2023 aangeboden worden aan de eigenaars van beschermd erfgoed.
Bron:Haesendonck D. & Descamps F. 2022:Ontwikkelen van een energieprestatie-certificaat voor beschermde woningen, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 211
ISSN 1371-4678
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6396
DOI:https://doi.org/10.55465/BOZL8639
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/OAOE/211/OAOE211-001.pdf ( 9.9MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie