Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Moens, Jan; Poulain, Maxime; Huyghe, Jan; Hillewaert, Bieke; Ervynck, Anton.
Titel:Een bijzonder laatmiddeleeuws ensemble van leerresten uit een beerput langs de Spanjaardstraat in Brugge.
Volume:Een bijzonder laatmiddeleeuws ensemble van leerresten uit een beerput langs de Spanjaardstraat in Brugge.
Jaar van uitgave:2023
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Eind september 1996 werd door de Stedelijke Archeologische Dienst van Brugge een noodopgraving uitgevoerd op de terreinen van het Sint-Franciscus Xaveriusziekenhuis. Archeologische resten werden aangetroffen binnen een bouwblok omsloten door de Spaanse Loskaai, de Spanjaardstraat, de Woensdagmarkt en het Oosterlingenplein. Ondanks de grote mate van verstoring bleken verschillende archeologische structuren bewaard. Het betreft onder meer een zware bakstenen muur met een noordwest-zuidoost oriëntatie. Deze vormde de achtergevel van een laatmiddeleeuws monumentaal pand gelegen langs de Spanjaardstraat. Vanaf 1494 deed dit complex dienst als het Spaanse Natiehuis van Castilië en Leon. Ten oosten van deze muur werden drie beerputten, waarbij beerput 3 mogelijk een bijzonder zicht biedt op de Spaanse aanwezigheid in laatmiddeleeuws Brugge. Bij het onderzoek van de vulling bleek lokale huisraad uit de late 14de en de eerste helft van de 15de eeuw gemengd met bijzondere, zuiderse aardewerkimporten, glazen alambieken, sporen van allerhande mineralen en heel wat leren voorwerpen. Deze laatste vormen het onderwerp van dit onderzoeksrapport. Ondanks de beperkte omvang van het ensemble leerresten kunnen toch enkele bijzondere vaststellingen gedaan worden.
Bron:Moens J., Poulain M., Huyghe J., Hillewaert B. & Ervynck A. 2023: Een bijzonder laatmiddeleeuws ensemble van leerresten uit een beerput langs de Spanjaardstraat in Brugge, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 296
ISSN 1371-4678
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6615
DOI:https://doi.org/10.55465/ILCN8960
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/OAOE/296/OAOE296-001.pdf ( 2.74MB )
Gerelateerd bestand: https://doi.org/10.5281/zenodo.8251978
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie