Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Meylemans, Erwin; Perdaen, Yves; Vanholme, Nele; Bastiaens, Jan; Bogemans, Frieda; Clerbaut, Tim; Debruyne, Sofie; Deforce, Koen; Desmedt, Philippe; Dils, Johan; Ervynck, Anton; Haneca, Kristof; Lentacker, An; Reniere, Sibrecht; Storme, Annelies; Van Neer, Wim; Verbeelen, Giel.
Titel:Een midden-Romeinse rurale site in de Sigma zone ‘Wijmeers 2’ (Schellebelle, Oost-Vlaanderen)
Volume:Een midden-Romeinse rurale site in de Sigma zone ‘Wijmeers 2’ (Schellebelle, Oost-Vlaanderen)
Jaar van uitgave:2024
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Dit rapport bespreekt de resultaten van het archeologisch onderzoek op de site ‘Wijmeers C’ (opgravingsvergunning 2012/327) in het Sigma-gebied Wijmeers 2. De opgraving werd uitgevoerd van 3-09-2012 tot 15-11-2012 door het agentschap Onroerend Erfgoed, gefinancierd door Waterwegen en Zeekanaal nv (ondertussen hervormd tot de Vlaamse Waterweg). Hoewel beperkt in oppervlakte heeft de site van de Wijmeers, mede dankzij de goede bewaringscondities, zeer veel informatie opgeleverd over de aard van de Romeinse bewoning en diens ‘economie’, en de impact van de bewoners op het landschap. Qua chronologie kunnen we aan de hand van het culturele materiaal deze bewoning situeren vanaf de late 1ste eeuw of het begin van de 2de eeuw n. Chr., tot in het begin van de 3de eeuw n. Chr. De afvalpakketten, en vooral dan dit bij het volledig opgegraven erf in het oosten van de site, bieden een voor de Scheldevallei en de regio in het algemeen een bijzonder en vooralsnog unieke inkijk in het levensonderhoud van de bewoners van een rurale Romeinse site.
Bron:Meylemans E., Perdaen Y., Vanholme N., Bastiaens J., Bogemans F., Clerbaut T., Debruyne S., Deforce K., Desmedt P., Dils J., Ervynck A., Haneca K., Lentacker A., Reniere S., Storme A., Van Neer W. & Verbeelen G. 2024: Een midden-Romeinse rurale site in de Sigma zone ‘Wijmeers 2’ (Schellebelle, Oost-Vlaanderen), Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 319
ISSN 1371-4678
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6789
DOI:https://doi.org/10.55465/TSSM1881
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/OAOE/319/OAOE319-001.pdf ( 35.74MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie