Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:De Beenhouwer, Jan; Arckens, Marleen; Cooremans, Brigitte; Lentacker, An; Ervynck, Anton; Vandenberghe, Dimitri; Degraeve, Johan.
Titel:De weg Bavay-Keulen in Tongeren aan de Koninksemsteenweg. Eindverslag van een toevalsvondst.
Volume:De weg Bavay-Keulen in Tongeren aan de Koninksemsteenweg. Eindverslag van een toevalsvondst.
Jaar van uitgave:2024
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Bij bouwwerken werd een wegdeel van de Romeinse weg aangetroffen die Tongeren verbond met Bavay en Keulen. Na een vondstmelding volgde een opgraving die het verloop en de ontwikkeling van de weg op deze locatie in beeld bracht. De site is gelegen in de zuidwestelijke sector van de antieke stad, binnen de 2de-eeuwse stadsmuur, maar buiten de kleinere 4de-eeuwse omwalling. Hoewel de opgravingsdiepte beperkt bleef tot de diepte van de geplande bouwwerken, verschafte de opgraving een goed beeld van de bouwevolutie van de weg. De opgraving heeft geleid tot een beter begrip van de sporen die gevonden werden bij eerdere opgravingen op aanpalende percelen ten zuiden van de site. De geformuleerde hypothesen van de rijbaan met in de fundering een houten palenrooster en van de evolutie naar een verdubbeling van het aantal rijvakken, werd bevestigd na een vergelijkende studie van de opgravingsresultaten.
Bron:De Beenhouwer J., Arckens M., Cooremans B., Lentacker A., Ervynck A., Vandenberghe D. & Degraeve J. 2024: De weg Bavay-Keulen in Tongeren aan de Koninksemsteenweg. Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 320
ISSN 1371-4678
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6790
DOI:https://doi.org/10.55465/FEKL7490
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/OAOE/320/OAOE320-001.pdf ( 18.13MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie