Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Stichelbaut, Birger; Chaerle, Dries; Heyvaert, Bert; De Brant, Raph; Verdegem, Simon.
Titel:Vermist aan het front. Archeologisch onderzoek naar vermiste militairen uit de Eerste Wereldoorlog.
Volume:Vermist aan het front. Archeologisch onderzoek naar vermiste militairen uit de Eerste Wereldoorlog.
Jaar van uitgave:2024
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Onderzoek naar vermiste militairen is een dualistische en gelaagde bezigheid. Het is een onderwerp dat niet alleen historische waarde heeft, maar ook een diepe emotionele lading draagt. Het gaat over observaties, cijfers en statistieken waarachter persoonlijke en familiale drama’s schuilen die tot op vandaag een niet te onderschatten impact hebben. Het onderzoek naar vermiste militairen is in de loop der jaren dan ook steeds verder uitgegroeid tot een gespecialiseerde discipline met een sterke morele verantwoordelijkheid en een impact die het louter wetenschappelijk archeologische ver overstijgt. Dit onderzoek is dan ook het resultaat van een lang traject met vele onmisbare schakels. Het is echter geen eindpunt, maar eerder een status quaestionis. Een poging tot verzameling en verankering van de reeds beschikbare kennis als basis voor de toekomst. Dit onderzoek wordt dan ook gezien als een collectieve inspanning van allen die een bijdrage leverden aan dit werk. Van de pioniers die hun archeologische blik op de Eerste Wereldoorlog richtten tot de mensen die bijdroegen aan dit syntheseonderzoek. Zowel onderzoekers, collega’s, vrijwilligers, instanties en geïnteresseerden die door bijdragen, medewerking, delen en vormen van inzichten, gesprekken of zelfs louter door het stellen van vragen een aandeel hadden in dit werk. Waarvoor onze oprechte dank.
Bron:Stichelbaut B.,Chaerle D., Heyvaert B., De Brant R. & Verdegem S. 2024: Vermist aan het front. Archeologisch onderzoek naar vermiste militairen uit de Eerste Wereldoorlog, SYNTAR 019
ISSN 2736-6057
ISBN 9789075230734
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6793
DOI:https://doi.org/10.55465/SPMR5273
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/SYNT/19/SYNT019-001.pdf ( 31MB )
Gerelateerd bestand: 10.5281/zenodo.10529023
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie