Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Van der Dooren, Lien; Vanden Borre, Jeroen; Massagé, Liesbeth; Van de Vijver, Katrien; Larmuseau, Maarten; Robberechts, Bart; Danckers, Jonas; Aerts, Julie; De Groote, Isabelle; De Potter, Pieterjan; Veselka, Barbara.
Titel:Ethisch verantwoord omgaan bij onderzoek van menselijk botmateriaal in Vlaanderen
Volume:Ethisch verantwoord omgaan bij onderzoek van menselijk botmateriaal in Vlaanderen
Jaar van uitgave:2024
Uitgever:Onroerend Erfgoed
Korte inhoud:Het project MEMOR kent vele moeders en vaders, en even veelzijdig als de betrokken wetenschappers zijn ook de oorzaken en redenen van het onderzoek. Naast het feit dat archeologen, opdrachtgevers, depotverantwoordelijken steeds vaker worden geconfronteerd met menselijke resten lag de concrete aanleiding van MEMOR in een ethisch vraagstuk dat al enige tijd leeft bij sommige archeologen: is de methodiek van archeologisch veldwerk, uitwerking van onderzoeksresultaten en dagelijkse omgang bij onderzoek van menselijk botmateriaal in Vlaanderen ethisch verantwoord? Heel concreet stelden sommige archeologen zich vragen bij de manier waarop menselijk botmateriaal dat archeologisch werd opgegraven of aangetroffen, werd afgestoten nadat er werd geoordeeld dat dit ‘wetenschappelijk’ niet meer relevant was of er geen ruimte (of middelen) meer waren om dit in depot te bewaren. Dit ethische vraagstuk rond archeologisch onderzoek op menselijk botmateriaal, tijdens en na het veldwerk, dat zijn kern vindt in de archeologische wereld, bleek al snel onlosmakelijk verbonden met andere vraagstukken, binnen en buiten de archeologie. Een team van specialisten verenigde zich binnen het MEMOR-project om antwoorden te vinden op deze vragen. Uiteindelijk werden deze vraagstellingen vertaald in enkele concrete producten en resultaten.
Bron:Van der Dooren L., Vanden Borre J., Massagé L., Van de Vijver K, Larmuseau, M., Robberechts B., Danckers J., Aerts J., De Groote I., De Potter P. & Veselka B. 2024: Ethisch verantwoord omgaan bij onderzoek van menselijk botmateriaal in Vlaanderen, SYNTAR 21
ISSN 2736-6057
ISBN 9789075230758
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/6799
DOI:https://doi.org/10.55465/VQXF9821
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/SYNT/21/SYNT021-001.pdf ( 17.44MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie