Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Vincent Debonne & Kristof Haneca.
Titel:Baksteen en boomringen: een verfijnde bouwchronologie van het hallenkoor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Damme (prov. West-Vlaanderen)
Volume:Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen 7
Jaar van uitgave:2011
Uitgever:VIOE
Korte inhoud:De Onze-Lieve-Vrouwhemelvaartkerk (OLV-kerk) in Damme is een sleutelmonument voor de baksteenarchitectuur in Vlaanderen. Traditioneel geldt ze als een goed voorbeeld van de evolutie van de laatmiddeleeuwse kerkbouw in het kustgebied. Die sloot aanvankelijk aan op de zogenaamde Scheldegotiek maar evolueerde naar een meer zelfstandige architectuur, gekenmerkt door een toenemend gebruik van het bouwmateriaal baksteen en een voorliefde voor een bijzonder kerktype, de hallenkerk. Het koor van de OLV-kerk in Damme staat sinds lang bekend als het oudste voorbeeld van dit kerktype in de Vlaamse kuststreek en geldt daardoor als het vertrekpunt voor vergelijkend bouwhistorisch onderzoek naar hallenkerken en middeleeuwse baksteenarchitectuur. Een gedetailleerde beschrijving alsook een precieze datering en bouwfasering van het hallenkoor zijn dus cruciaal voor wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar parallellen in baksteenarchitectuur, de opbouw van chronologisch-typologische verbanden en een precieze situering van het hallenkoor in de toenmalige architectuurhistorische context.
Dit artikel toont dat de geïntegreerde aanpak van dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek leidde tot een herziene datering en fasering van het hallenkoor. Dankzij de berekening van spinthoutmarges werd een nauw tijdsinterval bekomen voor de opeenvolgende bouwactiviteiten, waardoor de OLV-kerk in een nieuw perspectief kan worden geplaatst, zowel wat de eigenlijke kerk als de toenmalige historische context betreft.
Bron:Debonne V. & Haneca K. 2011: 'Baksteen en boomringen: een verfijnde bouwchronologie van het hallenkoor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Damme (prov. West-Vlaanderen)', in: Relicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, volume 7, pp. 67-100, Brussel.
ISSN 1783-6425
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/250
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/7/RELT007-003.pdf ( 2.45MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie