Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Het archief

Detail

Auteur:Mimi Debruyn; Ilse Boeren; Kris Vandekerkhove; Sara Adriaenssens; Dries Tys; Koen Deforce; Kristof Haneca; Jan Bastiaens; Guido Cuyt; Lieve Viaene-Awouters.
Titel:M & L Jaargang 29/6
Volume:M & L Jaargang 29/6
Jaar van uitgave:2010
Uitgever:VIOE
Korte inhoud:Mimi Debruyn – De wondere wereld van een 18de-eeuws receptenboek voor Kunst-Schilders, Vernissers, Vergulders en Marmelaers. [The wondrous world of an 18th century book of recipes for painters, varnishers, gilders and marblers.]
In 1777 publiceerden de gebroeders Gimblet in Gent een receptenboek voor de kunst- en decoratieschilders van hun tijd. Dit encyclopedisch kookboek viel onder de aandacht van Mimi Debruyn, die er enthousiast in grasduinde op zoek naar wetenswaardigheden over de materialen en technieken van de toenmalige exterieurafwerking en binneninrichting.

Ilse Boeren, Kris Vandekerkhove, Sara Adriaenssens, Dries Tys, Koen Deforce, Kristof Haneca en Jan Bastiaens - Relicten van houtskoolmeilers in het Zoerselbos. [Remnants of charcoal kilns in the old woodland Zoerselbos.]
Thans één van de meest waardevolle bosgebieden in Vlaanderen was het Zoerselbos, tot het begin van de 19de eeuw, het tafereel van een belangrijke economische activiteit: de productie van houtskool. De overblijfselen hiervan – recent en bij toeval ontdekt – zijn slechts voor een geoefend oog zichtbaar en in Vlaanderen nauwelijks gekend. In opdracht van het agentschap Ruimte en Erfgoed trok een team van wetenschappers op verder onderzoek uit en werden de meilers in het Zoerselbos geïnventariseerd, onderzocht en geëvalueerd met het oog op hun behoud voor de toekomst.

Guido Cuyt – Archeologisch onderzoek door vrijwilligers in Vlaanderen. [Archaeological research by voluntary workers in Flanders.]
De directeur van de Nationale Dienst voor Opgravingen wist het 30 jaar geleden al: “Er zijn maar twee soorten archeologen, namelijk goeie en slechte. En beide soorten vind je zowel bij de beroeps- als bij de amateurarcheologen”. De amateurarcheoloog, vroeger verguisd en later geherwaardeerd, dreigt de dag van vandaag opnieuw verdrongen te worden. Is er nog een toekomst? Guido Cuyt - zelf een gepassioneerd amateurarcheoloog - schetst de evolutie van de amateurarcheologie in Vlaanderen en pleit meteen ook voor bezinning en herprofilering.

Lieve Viaene-Awouters – Heraldiek in Vlaanderen. Dertig jaar Vlaamse Heraldische Raad. [Heraldry in Flanders. Thirty years of Flemisch Heraldic Council.]
Wapenborden en heraldische voorstellingen zijn sinds de vroege middeleeuwen in Vlaanderen van grote historische betekenis. Al 30 jaar waakt een raad van deskundigen over het historisch en heraldisch verantwoord toekennen van nieuwe wapens en over hun uniform gebruik. De raad formuleert tevens adviezen ten behoeve van de bevoegde minister en probeert een antwoord te bieden op de wildgroei aan logo’s die hand over hand toeneemt. Een overzicht van drie decennia Vlaamse Heraldische Raad door Lieve Viaene-Awouters.

Summary
Bron:s.n. 2010: Monumenten, Landschappen en Archeologie 29/6, Brussel, 60 p. + 20 p.
ISSN 0770-4948
Uri:https://id.erfgoed.net/infocat/publicaties/659
Bestand:https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/MENL/296/MENL296-001.pdf ( 76.73MB )
Gerelateerd bestand:
Bibliotheek: Exemplaar aanwezig in catalogus VIOE bibliotheek

  BibTEX OAI2-PMH XML printervriendelijke versie

Zoek

Met onderstaand formulier kan je zoeken in ons archief. Voor meer uitleg over zoeken klik je hier.

Je kunt ook bladeren in de beschikbare publicaties.

zoek een publicatie